Kulki Proteinowe JAXON 16mm 1kg 1000g HALIBUT
Cena regularna 29,99 zł -10% Cena 26,99 zł
Najniższa cena: 29,99 zł -10%
Jedyni używają ich jako zanęty, dając sobie zwykle przynajmniej jeden dodatkowy dzień, by te przywołały najlepsze okazy. Inni zakładają je „na włos” i traktują jako kulki przynętowe. Pewne jest jedno - W przypadku połowu karpi ten pełnowartościowy, bogaty w białko produkt to najpopularniejszy rodzaj zanęty i przynęty. Stosowane od wielu lat i zabierane jako część niezbędnika. Oferujące ogromny wybór kolorów, smaków i zapachów. Boilies - bo tak brzmi ich angielska nazwa - pozwalają nie tylko oszczędzić wiele czasu i trudów. Przede wszystkim znacznie ułatwiają połowy najdorodniejszych karpi w zbiorniku.
Kulki proteinowe są jednym z najczęściej stosowanych i najbardziej skutecznych rodzajów zanęty, szczególnie jeśli chodzi o połowy drapieżników. Kulki proteinowe zanętowe są standardem, gdy nastawiamy się na karpie i amury, a że rodzina karpiowatych jest najliczniejsza w gatunki wśród kręgowców, to i popularność kulek proteinowych jako zanęty i przynęty naturalnej jest wręcz gigantyczna.
Kulki proteinowe w wędkarstwie są uformowaną mieszanką, w której skład wchodzą białka, tłuszcze i węglowodany. Mieszanka ta jest zazwyczaj zawieszona w roztworze soli i wody, a następnie wyciskana w kształt kulek. Kule te są bardzo atrakcyjne dla ryb, ponieważ zawierają dużo białka i wytwarzają dużo zapachu, co przyciąga ryby do przynęty. W porównaniu do innych rodzajów zanęty, kulki proteinowe są również bardzo trwałe i nie rozpuszczają się tak szybko, co oznacza, że działają dłużej, co daje wędkarzom lepszą szansę na złowienie ryb. Są zatem zanętą skuteczną przy dłuższym wędkowaniu, wielogodzinnym lub wręcz kilkudniowym.
Kulki proteinowe zanętowe to inaczej kulki proteinowe tonące, ponieważ ich zadaniem jest utonięcie na dnie i stworzenie skutecznej chmury zapachowej wabiącej rybę. Spotykane są również kulki proteinowe pływające które są stosowane jako przynęta mocowana “na włosie”.
Częstym dylematem wędkarzy jest również wybór konsystencji i struktury kulek proteinowych, ponieważ możemy stosować podział na zanętowe kulki proteinowe twarde i miękkie, a także niemal analogiczny podział na zanętowe kulki proteinowe suche i mokre. To która kulka do jakiego typu należy najprościej sprawdzić zgniatając ją w palcu. W przypadku zakupu przez sklep internetowy, dobrze jest się z nami skontaktować, a chętnie udzielimy informacji.
Kulki proteinowe są stosowane w szerokiej gamie wód, w tym w jeziorach, spokojnych rzekach, stawach, a także komercyjnych łowiskach. Kulki proteinowe to po prostu połączenie białka i tłuszczu, które są mieszane z wodą. Kulki zanętowe pozostawiają zapach i smak, który przyciąga ryby w wyznaczone miejsce korzystając z ich naturalnej łapczywości. Kulki proteinowe są najczęściej wykorzystywane do nęcenia ryb karpiowatych. Tym samym bardzo często u wędkarzy funkcjonuje ciąg skojarzeń na zasadzie: mówisz "zanęta na karpia" - myślisz "proteinowe kulki zanętowe".
Niektórzy wędkarze używają kulek proteinowych jako głównej zanęty, podczas gdy inni stosują je jako dodatek do innych rodzajów zanęty, takich jak robaki, ziarna i orzechy (np. kukurydza wędkarska). Tonące kulki proteinowe zanętowe są stosowane jako środek do połowu na dnie. Wystarczy rozrzucić kulki zanętowe na upatrzonym obszarze, aby te zaczęły upadać i tonąć na dnie wody. Bardzo powoli i skutecznie zachodzi reakcja, w której kulki rozpuszczają się w wodzie, aby przyciągnąć ryby.
Czas rozpuszczania się proteinowych kulek zanętowych jest zależny od składu samej kulki oraz temperatury wody. Dzięki wykorzystaniu kilku zmiennych, jesteśmy w stanie precyzyjnie regulować czas działania zanęty. Kulka o tej samej zawartości protein będzie się rozpuszczała dłużej w zimnej wodzie, a szybciej w ciepłej wodzie. Zatem czas rozpuszczania się kulek maleje wraz ze wzrostem temperatury wody.
Podobnie, twardość (czy też suchość) kulki zanętowej ma wpływ na czas rozpuszczania się w wodzie. Kulka z tej samej mieszanki, ale miękka (mniej wysuszona) rozpuści się znacznie szybciej niż jej twardy odpowiednik (sucha kulka proteinowa). Dotyczy to zarówno sklepowych kulek proteinowych, jak i kulek zanętowych domowej roboty.
Skład kulki proteinowej ma bardzo duże znaczenie w nęceniu ryb, ponieważ musi być odpowiednio dobrany do ryb, na które się nastawiamy. Wynikający ze składu kolor kulki proteinowej ma znaczenie większe w przypadku stosowania kulek jako przynęty. Kulki proteinowe haczykowe mają być widoczne dla ryby, więc w tym przypadku mamy trochę inne podejście do stosowania. Kulki zanętowe służą nęceniu, zwabieniu, więc muszą działać głównie na zmysły węchu i smaku.
Kulki proteinowe występują w wielu różnych rozmiarach, kolorach, smakach i konsystencjach. Firmy starają się opracować możliwie najbardziej skuteczną mieszankę, aby wyprodukować najlepsze kulki zanętowe. Im większa walka o klienta, im większy asortyment dostępny w sklepach wędkarskich, tym większy dylemat wędkarzy jakie kulki zanętowe wybrać. My możemy obiecać, że staramy się posiadać w naszej ofercie kulki proteinowe zanętowe najlepszej jakości. Zalety kulek proteinowych dla wędkarzy to:
Kulki proteinowe na karpia są jednym z najpopularniejszych produktów wśród wędkarzy łowiących metodą gruntową i celujących w ryby z rodziny karpiowatych. Na łowiskach w kategoriach prawdziwych historii należy traktować relacje jak duże karpie zostały złowione na kulki zanętowe. W połączeniu z bogactwem przynęt karpiowych, w naszej ofercie jest bardzo skuteczna seria kulek proteinowych Jaxon o uniwersalnej średnicy 16mm i 20mm.
Z odrobiny historii wędkarstwa można przekazać, iż kulki na karpie wymyślili Anglicy, a dzięki rewelacyjnym wynikom bardzo szybko ten genialny wynalazek podchwycił cały wędkarski świat. Nazwa wywodzi się przede wszystkim od wysokiej zawartości protein, co w czasach odkrycia Anglików było niesamowitym krokiem naprzód. Spotykana i stosowana w wędkarstwie karpiowym nazwa "boilies" może być w wolnym tłumaczeniu przełożona na "gotowanki" lub "kulki gotowane", ponieważ ich przygotowanie wymaga obróbki termicznej, czyli "gotowania".
Zastosowanie kulek proteinowych na zanętę to jeden z najskuteczniejszych sposobów na złowienie karpia. Są one wytwarzane z wysokiej jakości białka, a zawarte w nich atraktory uwalniają aromat przez wiele godzin i dni. Wśród karpiowych wędkarzy, dużą popularnością cieszą się tonące kulki proteinowe wzbogacone o atraktor skuteczny na większe i mniejsze ryby. Mieszanka mączek rybnych w połączeniu z np. ananasem lub truskawką wypuszcza bardzo słodki zapach we wszystkich porach roku (przy każdej temperaturze wody). Szybka praca, jaką oferuję kulki proteinowe, pozwala na zarzucenie przynęty już w godzinę po nęceniu. Efektami będziemy się cieszyć przez następnych wiele godzin, ponieważ tonące kulki długo rozpuszczają się wodzie.
Kulki proteinowe są często stosowane jako zanęta w wędkarstwie. Są one dostępne w wielu smakach i rozmiarach, dzięki czemu możesz wybrać produkt, który wywoła najlepszą reakcję ryb. Musisz jednak zrozumieć, jak używać kulek proteinowych, aby uzyskać najlepsze wyniki. Oto kilka wskazówek dotyczących stosowania kulek proteinowych na zanętę:
Kulki proteinowe są często stosowane w wędkarstwie jako zanęta. Można je dostać w różnych smakach, dzięki czemu odpowiedni smak można dopasować do rodzaju ryb, które chce się złowić. Istnieje kilka sposobów doboru odpowiedniego smaku kulek proteinowych do rodzaju ryb, które są łowione. Po pierwsze, należy zapoznać się z pożywieniem, którego dana ryba zazwyczaj poszukuje. Jeśli pożywienie jest znane, warto wybrać kulki proteinowe w smaku podobnym do tego pożywienia. Na przykład, jeśli ryba jest traktowana jako szukająca owadów, dobrym wyborem będą kulki proteinowe w smaku owoców lub mięsa.
Jeżeli zależy Ci na tym, by kupić kulki proteinowe na karpia, które gwarantują długotrwałą pracę, zaczynającą się już w momencie ich użycia. Co więcej, jeśli chcesz mieć pewność, że wybierasz produkt, który cechuje się pełnowartościowym, świetnie przyswajalnym składem. Jesteś w dobrym miejscu. W naszym internetowym sklepie wędkarskim znajdziesz tylko sprawdzone produkty, które cechują się najwyższą jakością.